Selvrisiko

Selvrisikoen er den slemme, som mange kunder overser, når de tegner forsikring. For eksempel ser de blot at deres forsikring har en enorm lille præmie, og tænker straks ”wow! Den er godt nok billig!”. Men der er faktisk mere til det end som så, og denne artikel vil forklare nogle af de dynamikker som gør sig gældende, når du tegner en forsikring, det er nemlig ikke selvklart, hvordan matematikken udgøres, og hvad du skal være på vagt overfor.

 

Hvad er selvrisiko?

For at slå begreberne på plads, er det første du skal vide om selvrisiko blot – det er den portion penge, du selv skal betale. Troede du indtil nu, at forsikringsfirmaet dækkede 100% af omkostningerne, når uheldet var ude, kan du godt tro om – dette er slet ikke tilfældet. Du vil nemlig skulle afgive en sum selv, og så vil forsikringsfirmaet dække resten. Mange ser det som en slags bod, så du lærer at passe på dig selv – for eksempel i trafikken.

 

Selvrisikoen er høj, men forsikringen er billig?

I det tilfælde har du en optimal situation, hvis du aldrig er ude for noget som helt der kræver forsikringsfirmaets tilstedeværelse. Du har nemlig en meget billig forsikring, men omvendt skal du også være klar over, at når uheldet så er ude, så skal du dække størstedelen selv. I dette tilfælde kunne man overveje, om det ikke ville være bedre, at droppe forsikringen, og lave sin egen pulje – en bankopsparing man anbringer i værdipapirer. Det er selvfølgelig risikofyldt, men også en måde at spare, og sågar tjene penge relativt til en forsikring.

 

Jo dyrere forsikring, jo billigere selvrisiko

Så for at opsummere, har du en dyr forsikring, så er selvrisikoen billigere, man kan se det som at man afdrager på de fejl og uheld der sker frem i tiden, det er ikke sikkert, hvornår de sker, men på et tidspunkt sker det jo nok. Har du en dyr forsikring, har du afbetalt en stor mængde, og den resterende mængde, som er selvrisikoen, er da meget lavere, end hvis det ovennævnte gjorde sig gældende. Din forsikring skal tegnes på dine præmisser, og du skal kun tegne det, som dit temperament dikterer.